Karpatka :D
ciasto:

- krem:
- - 1 l mleka 3,2%
- - 1,5 szklanka cukru Zdj. Z Google grafika
- - 4 łyżki mąki pszennej
- - 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- - 2 żółtka
- - 2 kostki masła
- - 1 zapach waniliowy
Najpierw wodę zagotować z masłem. Do wrzątku
dodać mąkę i zamieszać, a następnie ostudzić.
Po ostudzeniu dodawać jajka cały czas mieszając. Dodać proszek do pieczenia (mała ilość).
Ciasto wyłożyć do 2 takich samych blach (by powstała góra i spód karpatki) wysmarowanych tłuszczem. Piec w 190 stopniach na15-20 min.
Krem:
Mąkę rozrobić z częścią mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać do niego mąkę rozrobioną w mleku. Ostudzić.
Dodać masło, żółtka i zapach, zmiksować.
Na jeden placek upieczonego ciasta wyłożyć krem i równo rozsmarować, przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Ciasto francuskie ( do pokrycia ) można kupić. Gotowe.
Na sam spód można też dodać trochę czekolady do smaku.
SMACZNEGO!
Ciasto wyłożyć do 2 takich samych blach (by powstała góra i spód karpatki) wysmarowanych tłuszczem. Piec w 190 stopniach na15-20 min.
Krem:
Mąkę rozrobić z częścią mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać do niego mąkę rozrobioną w mleku. Ostudzić.
Dodać masło, żółtka i zapach, zmiksować.
Na jeden placek upieczonego ciasta wyłożyć krem i równo rozsmarować, przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Ciasto francuskie ( do pokrycia ) można kupić. Gotowe.
Na sam spód można też dodać trochę czekolady do smaku.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz