środa, 4 lutego 2015

Karpatka :D

ciasto:

karpatka

  • - 1 szklanka wody
  • - 0,5 kostki masła
  • - 1 szklanka mąki
  • - 1 łyżka proszku do pieczenia
  • - 5 jajek
  • krem:

  • - 1 l mleka 3,2%
  • - 1,5 szklanka cukru            Zdj. Z Google grafika
  • - 4 łyżki mąki pszennej
  • - 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • - 2 żółtka
  • - 2 kostki masła
  • - 1 zapach waniliowy
Sposób wykonania
Najpierw wodę zagotować z masłem. Do wrzątku
dodać mąkę i  zamieszać, a następnie ostudzić.
Po ostudzeniu dodawać jajka cały czas mieszając. Dodać proszek do pieczenia (mała ilość).
Ciasto wyłożyć do 2 takich samych blach (by powstała góra i spód karpatki) wysmarowanych tłuszczem. Piec  w 190 stopniach na15-20 min.
Krem:
Mąkę rozrobić z częścią mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać do niego mąkę rozrobioną w mleku. Ostudzić.
Dodać masło, żółtka i zapach, zmiksować.
Na jeden placek upieczonego ciasta wyłożyć krem i równo rozsmarować, przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Ciasto francuskie ( do pokrycia ) można kupić. Gotowe.
Na sam spód można też dodać trochę czekolady do smaku.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Liczniczek