Kolorowy deser rodzynkowy
Składniki:
- 1 opakowanie (50 dag) lodów waniliowych,malaga lub zabajone
- 1 puszka brzoskwiń lub moreli w słodkiej zalewie
- 10 dag rodzynek
- 4 łyżki likieru lub syropu z malin
- rurki waflowe do dekoracji
Sposób przygotowania:
1.Cztery pucharki deserowe ochłodź w zamrażalniku (dzięki temu deser będzie trwalszy). W tym samym czasie lody wyjmij z zamrażalnika i odstaw na około 10 minut, aby lekko rozmiękły (łatwiej będzie je nakładać i formowa).
2.Brzoskwinie
osącz z zalewy, pokrój wzdłuż na cząstki. Rodzynki ułóż na sitku
przelej wrzątkiem i odstaw, aby sotygły i ociekły z wody.
3.Do ochłodzonych pucharków włóż po porcji brzoskwiń (2-3 sztuki).
Na nich umieść po 1-2 kulki lodów. Posyp rodzynkami. Każdą porcje polej
łyżką słodkiego likieru lub syropu malinowego. Deser udekoruj rurkami
waflowymi i natychmiast podawaj.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz