poniedziałek, 30 marca 2015

Kurczak
Składniki:

  • 1 Kurczak lub 5 średnich udek
  • 4 Ząbki czosnku
  • Marynata: 1 łyżka miodu
  • 2 Łyżki oliwy
  • 3 Łyżki grzybowego sosu sojowego
  • 4 Łyżki musztardy 
  • Dowolna mieszanka przypraw do kurczaka, np złocista firma kamis
Przygotowania:
Kurczak umyć i osuszy c papierowym ręcznikiem. Natrzeć czosnkiem, wymieszać wszystkie składniki marynaty i natrzeć nią kurczaka. Odstawić do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Kurczaka piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 C w brytfannie. Po godzinie pieczenia przewrócić  kurczaka na drugą stronę i piec bez przykrycia, tak by skórka się przyrumieniła.
Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Liczniczek