środa, 27 maja 2015

Placki po węgiersku
Składniki na placek:
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia
Składniki na gulasz:
  • 500 g mięsa wołowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 średnie ogórki konserwowe
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżki mąki
Do ozdoby:

  • sos np. czosnkowy (przepis wrzucę w następnym poście.)
  • ogórek
Sposób przygotowania:
  • Placki ziemniaczane:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Cebule obrać i również zetrzeć. Dodać do ziemniaków. Wbić jajko dodać mąkę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszać. Na patelce rozlać olej i smażyć duże placki (na całą patelkę) do zarumienia po obu stronach. Wyłożyć na talerz, na połowę placka nałożyć gulasz i przykryć drugą połową placka. 
  • Przepis na gulasz:

Mięsko umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić rozmaryn i mieloną paprykę, dodać mięso i pokroić w kostkę cebule oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć. Dolać wodę żeby zakryło mięso i dusić do miękkości. W między czasie paprykę umyć i pokroić w kostkę, ogórki konserwowe również pokroić w kostkę. Pod koniec duszenia mięsa dodać paprykę i jeszcze chwile dusić, żeby papryka zmiękła, a na końcu dodać ogórki konserwowe. Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami wody i dodać do gulaszu, żeby zagęścić sos. Doprawić solą i pieprzem.
  • Ozdoba:
Gdy wszystko będzie gotowe to pociąć ogórki na cztery grube paski i ułożyć sobie obok. Placek polać sosem
Życzymy smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Liczniczek