Placki po węgiersku
Składniki na placek:
- 4 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- olej do smażenia
- 500 g mięsa wołowego
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 średnie ogórki konserwowe
- sól
- pieprz
- rozmaryn
- 1 łyżeczka papryki mielonej
- 1 łyżka masła
- 1-2 łyżki mąki
- sos np. czosnkowy (przepis wrzucę w następnym poście.)
- ogórek
- Placki ziemniaczane:
- Przepis na gulasz:
Mięsko umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić rozmaryn i mieloną paprykę, dodać mięso i pokroić w kostkę cebule oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć. Dolać wodę żeby zakryło mięso i dusić do miękkości. W między czasie paprykę umyć i pokroić w kostkę, ogórki konserwowe również pokroić w kostkę. Pod koniec duszenia mięsa dodać paprykę i jeszcze chwile dusić, żeby papryka zmiękła, a na końcu dodać ogórki konserwowe. Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami wody i dodać do gulaszu, żeby zagęścić sos. Doprawić solą i pieprzem.
- Ozdoba:
Życzymy smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz